Szentek kontra Mazinger Z

 2014.01.03. 17:56

A mai nap Spanyolországban igazából mindenki csak a nyelvét lógatja, pihegi még a karácsonyi és az újévi megpróbáltatásokat. Valójában pedig mindenki a vasárnap kezdődő 2014-es év első nemzeti ünnepére (nem kellett sokat várni rá), a Háromkirályok megérkezésére készülődik már fejben a sarki bár pultján könyökölve. A gyerekeknek is akad ma dolguk, mert azok akik ma éjféléig nem küldik el a leveleiket saját ajándék tippjeikkel a Királyoknak, azok majd könnyen hoppon maradhatnak, legalábbis ez derül ki egy niño (niño - gyerek) számára a szülők drámai figyelmeztető előadásaiból. Én ma úgy képzelem el Spanyolországot mint ahonnan millió+egy Királyi Postagalamb indul útra, Afrika felé szállva az ákombákom betűs levélkékkel.

A fenti víziók után pedig lássuk a mai nap hivatalos fiesta helyszínét. Ehhez Katalán földre kell elmennünk, egy apró, csupán közel 600 főt számláló faluba. El Pont d'Armentera névre hallgató falucska jó példája annak - amivel még valószínű többször fogunk találkozni a "12 UVAS" blogban- , hogy lássuk azt amint Spanyolországban tényleg nem áll le az élet soha és mindig akad egy hely, ahol valamit, valamikor, valakik ünnepelnek.

El Pont d'Armentera egy királyi postagalamb távlatából:

pontdarmenta.jpg
A falunak konkrétan egyetlen egy turisztikai attrakciója sincs, viszont El Pont d'Armentera pontosan az e vidékre jellemző bájjal rendelkezik és az érintetlen természet és a nyugalom kedvéért ideérkezők itt biztosan nem csalódnak.

A falu nyugalmát összesen két nap bontja meg, az egyik a minden évben január 3-án megrendezett "procesión de Santo Cristo" (Szent Krisztus körmenet). A 200 évre visszatekintő hagyományos körmenetben az egész falu részt vesz és a faluban azt mondják hogy egyre több az idegen is ezen az ünnepen. A körmenet El Pont d'Armentera szűk utcácskáin zajlik, a résztvevők kezükben egy égő gyertyával vidáman énekelnek, hozzá egy falu embereiből összeálló rezesbanda húzza a körmenet alá valót.

A legenda szerint az első körmenetet 1809-ben tartották, amikor a templomban lévő "Santo Cristo"-nak köszönhetően a falu felszabadult a Francia megszállás alól. Hmm. A legendát és a francia katonák könyörtelenségét egy dicsőítő énekben fogalmazták meg, és naná hogy a körmenet alatt is ezt a dalt éneklik, a dal szövegét pedig minden évben gondosan kiosztják a falu népének.

A Szent Ének:

Aki pedig El Pont d'Armentera-ban jár viszont egy kicsit megszellőztetné magát a Szent körmenet után, annak két lehetősége is akad hogy akár gyalogosan is ellófráljon a közelben található két nevezetességhez: 

1. Monasterio de Santes Creus 

2. Mazinger Z

De ezt már mindenki döntse el saját maga........

https://www.facebook.com/12uvasEkozbenSpanyolorszagban

Címkék: szent január körmenet tarragona

A bejegyzés trackback címe:

https://12uvas.blog.hu/api/trackback/id/tr415727709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása