Vízkereszt napja. Az egészen biztos hogy ma reggel az összes spanyol gyereknek a lehető legkorábban pattant ki a szeme. Január 6., a nagy nap amikor Spanyolországban a gyerekek megkapják a "karácsonyi ajándékukat". A rossz gyerekek, (hozzánk hasonlóan) itt is kapnak szenet, de még így is jól járnak. Mondjuk az igaz, hogy az egyik legundorítóbb édesség a világon, de tömény cukorból van, és innentől kezdve már egészen mindegy dolog kinézete bármelyik gyerek számára

Miután otthon mindenki elfogyasztotta a mai nap tipikus reggeli kalácsát a Roscónt (erről többet a tegnapi bejegyzésben alul itt, katt), nem is maradt semmi más hátra mára, mint a munkaszüneti nap minden gyönyörűségét és kényelmét élvezni. Az izgalmak kedvelőinek egy "cafecico" (kávécska) nyugis elfogyasztása azért belefér a kedvenc bárjába, de utána mindenki csak hátradől a foteljában, összegzi a tavalyi évet, mert erre most van először csak idő a december 24-e óta tartó ünnepsorozatban. 

Dehogy mi is történt tegnap este Spanyolországban? "La Cabalgata", A Háromkirályok felvonulása képekben és számokban:

Madrid:

A spanyol fővárosban mágikus hangulatot teremtettek ebben az évben. Tündérek, manók, varázslók, bűvészek, labdazsonglőrök, kötéltáncosok, tűzdobálók sokasága lepte el Madrid utcáit. A jó helyeket előre foglaló, korán érkező nézőknek összesen 11.200 széket raktak ki az utcákon. A felvonulás nyitásaként egy 12 méteres "Estrella Blanca" (Fehér Csillag) vonult végig, amivel a Betlehemi csillag-ot jelenítették meg, amit mint a régi szép időkben most is a Háromkirályok követtek. Negatív dolog, hogy a televíziós élő közvetítésnek köszönhetően egyre több a "támogatókkal" rendelkező felvonuló kocsik száma, viszont (egyrészt) pont az Ő vastag pénztárcájuknak köszönhetően idén 720.000 € költöttek erre az estére. Több 100 kiló cukorkát szórtak szét, csak a glutén mentes cukorka súlya volt 1 tonna. De nincs "Cabalgata" polémia nélkül: "change.org" indítványozására 2000 aláírás gyűlt össze azért, hogy idén Baltazárt egy "igazi  néger" személyesítse meg ne pedig olyan valaki akit be kell festeni feketére..... tudni kell, hogy Spanyolországban mindenhol a város vezető személyei öltöznek be ilyenkor Gáspár, Menyhárt és Baltazár megelevenítésére, és jelenleg nincs ilyen kritériumoknak megfelelő személy - válaszolta Ana Botella, Madrid főpolgármestere.

Barcelona:

Az egybegyűlt 600.000 embert, összesen 30 díszes kocsi, 1300 jelmezes felvonuló és 300 táncos szórakoztatta. Az egész barcelonai hadd el hadd 590.000 €-ba (˜175 millió Ft-ba) került a városnak. Na de ennyi pénzért már szinte dukált, hogy a felvonulás egy különleges illatfelhőbe borult 2014-ben. A különleges "parfümöt" direkt erre az alaklomra keverték ki, tömjén, narancs, cukorka aromákból. Itt is, csak úgy mint Madridban a felvonulás alatt a kocsikról nem dobálták a cukrot. Még Madridban azon a helyeken ahol nem volt védőkordon, ott a kocsik mellett sétáló felvonulók osztogatták a cukrot, addig Barcelonában egy látványosabb megoldást választottak. A felvonulás zárókocsijaként egy édesség-gyárnak álcázott cukorágyú gördült végig az utcákon, amelyből nem kevesebb mint 1.600.000 darab cukorkát lőttek szét a várakozó gyerekek legnagyobb örömére. Ezt egyébként biztonsági okokból vezették be, mivel tavaly egy kisfiú meghalt Malagán, amikor bemászott az útra több cukorka reményébe, de sajnos agyonnyomta egy rágördülő felvonuló kocsi. 

Több nagyvárosba, hagyományosnak épp nem mondható módon érkeztek meg idén a Háromkirályok. A granadai Sierra Nevadán és a Pireneusokban sílécen, Camargo-ba kis repülőn, Gijón-ba helikopterrel, Zaragozába gyors vonattal, Pamplonában dromedárok hátán, Tenrifén villamossal és számos tenger parti városba pedig praktikusan hajóval.

A legvégén pedig jöjjenek az igazi főszereplők, a gyerekek (az arcok mindent kifejeznek):

 https://www.facebook.com/12uvasEkozbenSpanyolorszagban

Címkék: barcelona madrid felvonulás január 3 királyok

A bejegyzés trackback címe:

https://12uvas.blog.hu/api/trackback/id/tr935740871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása