Még mielőtt a 12uvas.blogot elkezdi elözönleni majd a spanyolországi karneválokról szóló posztok (legalább 2 hét), előtte ellátogatunk egy olyan helyre ahol nem mást, mint a spanyol gasztronómia egyik legfontosabb elemét ünneplik. Ami nem más, mint maga a Pirítós

Arróniz (Navarra), egy helyes észak-spanyol kisváros, ahol az elmúlt hétvégén az olívaolaj új idényének kezdetét ünnepelték, na mi mással, mint egy jó kis közös pirítózással a főtéren. Tették ezt annak ellenére, hogyha olívaolaj, akkor Andalúzia; legalábbis ez a két szó(/)kép fonódik össze mindenki fejében ha a spanyol "folyékony aranyat"-at emlegetik. 

tostada2.jpg

Az aki tartósabban Spanyolországban van, tanul, lakik, netán dolgozik vagy csak egy hosszabbat nyaral, az legalább egyszer biztos hogy a helyiek számára oly népszerű pirítóst reggeliz egy bárban. A spanyolok számára ez olyannyira a gasztrokultúra részévé vált, hogy komoly gondokat okoz Nekik ha külföldre utazva nem kapják meg a szokásos "tostadita"-jukat reggelire, azaz délig.

A pirítós legmenőbb formája az alaposan olívaolajjal meglocsolt, dobogós helyen továbbá a reszelt paradicsommal megkent plusz meglocsolt, habár Nekem a sonkával megtuningolt valahogy mégiscsak jobban bejön. (Arróniz-nak külön pirospont a fokhagymával dörzsölésért). Továbbá menő még a pincérnek odavetni hogy "una media" ami fél adagot jelent pirítósunkból ráadásul a kedvenc kávénk automatikus lefőzését is jelenti egyben (a kávét nagyon sokféleképp készítik, de erről majd máskor). Ez tulajdonképp ugyanúgy működik mint itthon, csak a kocsmáros nem azt jegyzi meg hogy kis fröccsöt, házmestert, szilvát vagy vegyest kér-e a törzsvendég. 

Na, de ne tekeregjünk el messzire ma helyszínünktől, ahol a Pirítós napját annyira komolyan veszik hogy a spanyol királyi televízió is kimegy tudósítani. 

Két vidám helyi nő, pirítóssal és a sütiversenyre készült finomsággal - követelmény az olívaolaj mint hozzávaló:

tostada.jpg

A Program:tostada arroniz poster.jpg

Arróniz, a helyes navarrai kisváros:

Arróniz_Vista_general_2.jpg

Arróniz_San_Pedro.jpg

Arróniz_Santa_Cecilia_1.jpg

Arróniz_Vista_general_3.jpg

https://www.facebook.com/12uvasEkozbenSpanyolorszagban?ref=hl

Címkék: kaja étel február

A bejegyzés trackback címe:

https://12uvas.blog.hu/api/trackback/id/tr625831374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása