A mai spanyol sajtó szerint Madridban nyugodtan telt el a szilveszter éjszakája, mindenki meghallgatta az éjféli óra kongatást, megette a 12 szőlőszemet (a szőlő csipegetésről idebökve olvashatsz bővebben), szemetelt még egy kicsit az utcákon majd mint aki jól végezte dolgát hazament. Persze ennél körültekintőbben is be lehetne számolni a tegnapi esti madridi bulikról de ezen az éjszakán Barcelona kiütötte a legnagyobb felhajtás kategóriában a spanyol fővárost. 

Barcelona:

Madrid:

Még Madridban mindenki azon izgult hogy nehogy megismétlődjön az 1989-es baki, amikor is a TVE (Televisión Española) bemondónője (Marisa Naranjo) teljesen szarul konferálta le az órakongatást , a 4 negyedes kongatásnak vélte a 12 főkong-ot, majd közölte, hogy NA akkor most következik a főkolompolás, de persze akkor már vége volt az egésznek. Ez miatt spanyolok milliói nem tudtak rendesen beszőlőzni ezen a szilveszteri éjszakán. (Említsük meg azért hogy nem a szegény Marisa hibája volt ez teljesen, hanem '89-ben a spanyol televíziók nem az órával szembeni lakások nyitott ablakaiból közvetítették élő műsorban a kongatást, hanem a bemondónő csak egy kis stúdióban ült és egy még kisebb tv-n keresztül követte a La Puerta de Sol téren lévő eseményeket.) A kíváncsiskodók és a rosszmájúak itt nézhetik vissza az 1989-es bakit: 

Szóval míg Madridban ezzel voltak elfoglalva, addig a nagy rivális Barcelona nem is olyan nagy titokban megcsinálta az eddigi legnagyobb szilveszteri show-t Spanyolországban. 70.000 ember ünnepelt együtt a Font Mágica de Montjuic-nél arra várva hogy egyszer csak belógassák a 7 méter magas és 4 tonnás súlyú vasembervázat, amibe pár perc leforgása alatt belemászott közel 100 castellers. (castellers: emberek akik embertornyokká alakulnak...de erről bővebben egy másik bejegyzésben amikor a castellers-eknek jön el a napjuk). Barcelonában idén bizony a madridi órakongatásból sem kértek, helyette egy 15 méter magasba felfüggesztett harangot ütött egy szintén kötélen lógó áldott jó ember, és csak úgy ráadásnak 12 tűzijáték-vulkán kísérte a kongatásokat. Azt már csak tényleg remélni merem hogy ebben a parádéban senkinek nem maradt annyira tátva a szája hogy a szőlőszemek kiguruljanak belőle.

Ser de Milenio:

A teljes videó (kb. a 15. percben kezdenek el mászni és 28.-ban kongatni):

Na de, van szilveszter Madridon és Barcelonán túl is. Szinte az összes tengerparti város plázsán található ilyenkor egy hatalmas égő máglya ami körül kifulladásig tartó bulik vannak. Szintén hagyományosnak mondható az újévi fürdőzés az ilyenkor jéghideg vizű Atlanti-óceán vizében az északon található San Sebastian nevű városban.

Vidám újévi fürdőzés (16+ !!!):

Érdekesség, hogy Granada tartományban található egy gyönyörű nevű falucska, Bérchules, ahol 1994-ben teljes áram nélkül maradt az egész falu szilveszter napján és mindenki legnagyobb bánatára kihirdették hogy a szilveszteri mulatság sajni így biza elmarad, viszont a leleményes falu népe példamutató összefogása nyomán az elmaradt ünnepet '95 augusztusában szépen bepótolták. Azóta minden év augusztus legelső hétvégéjén tartják a Szilvesztert, olyannyira hogy az már csak természetes hogy különösebb buzgalom nélkül a 800 főt számláló faluban a nyári sziveszteri fiestán közel 10.000 ember vesz részt. 

Említésre méltó az a hajdanán pár salamancai egyetemistának köszönhető új keletű hagyomány elindulása, miszerint a karácsonyi vakációt megelőző utolsó csütörtökön a diákok már jól megszilvesztereznek, az újévi koccintást az egyetemi cimbikkel ezzel letudván minden diák nyugodtan hazautazhat. Talán leírni is fölösleges hogy ma már az összes városban ahol egyetemi oktatás található ott ez az Egyetemisták Szilvesztere mozgalom is jelen van, de az igazán tuti-buli az mégiscsak Salamancában van. Érdemes megnézni az idei év videóját:

Arról pedig hogy 6 olyan város (Coín, Pamplona, El Visor del Alcor, Nájera, Lebrija és Casariche) található ahol szilveszter éjszakáján hivatalos maskarásbált rendeznek már csak fényképekben emlékezünk meg:

https://www.facebook.com/12uvasEkozbenSpanyolorszagban

Címkék: barcelona madrid szilveszter szőlő január

A bejegyzés trackback címe:

https://12uvas.blog.hu/api/trackback/id/tr445720404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása