A mai nap Granadába látogatunk, a reconquista utolsó állomására ahol a Katolikus Királyok pontot tettek a mór uralom végére Spanyolországban. 1492. január 2-án a spanyolok bevonultak az Alhambra várába, Boabdil -  Granada utolsó mór királya - a város feladása után Marokkóba menekült. Granada kapitulációjával lezárul a reconquista és teljessé válik a keresztény uralom a félszigeten. (akit részletesebben érdekel a sztori annak katt ide.)

A városi ünnepség egy meneteléssel kezdődik egészen a királyi Kápolnáig ahol a hivatalos delegációk fogadják a menetelőket majd a Kápolnában meghallgatják a granadai érsek által celebrált szent misét. Érdekesség, hogy ebben a Kápolnában őrzik Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd lobogóját amely anno tényleg az Övéké volt amikor ezen a bizonyos januári napon belovagoltatni találtak Granadában. A mise után a menetelők folyatják útjukat a Városházáig amelynek erkélyéről meglobogtatják az "el Pendón-t" (el pendón - templomi zászló). A lobogtatás előtt az erkélyről "Granada" város nevét 3-szor skandálják el, ezzel mintegy meg/felszólítva a város népét, majd erre a tömeg csak úgy spanyolosan a ¿Qué? szó visszaordításával válaszol. (¿Qué? - Mi van?)

Két legenda is fűződik a mai naphoz, és mind a kettő nem teljesen véletlenül Boabdil utolsó mór király nevéhez is kötődik egyben. Az egyik, miszerint mikor átadta Granada város kulcsait a spanyoloknak, elkezdett reménytelenül sírni mire bölcs és vigasztaló anyai szavak zúgtak a fülébe: "Asszonyként siratod a várost, amelyet férfiként nem tudtál megvédeni." A másik legenda, hogy mikor vesztesként kullogott Alpujarras földjei felé, még egyszer utoljára visszanézett a gyönyörű Granadára és a városból kiemelkedő Alhambra várára, sóhajtott egy hatalmasat amilyet csak egy igazi lúzer tud és soha többé nem látták többet a vidéken. A sziklaszirtet azóta "El Último Suspiro del Moro"-nak azaz „a mórok utolsó sóhaja”-nak nevezik.

Pepe Habichuela flamenco gitáros buleriája Boabdil-hoz:

Sajnos meg kell említeni hogy ennek a napnak elég sok a visszhangja. A teljes keresztény uralom egyik következménye az volt hogy a kikeresztelkedésre nem hajlandó mórokat és zsidókat kiűzték Spanyolországból. Ez miatt a mai napon jelen vannak, egyrészt a különböző Humán Szervezetek és az Emberi Jogokért harcoló delegációk, csakúgy mint egyes Fasiszta, Rasszista és Franco eszméit hirdető csoportok is.

https://www.facebook.com/12uvasEkozbenSpanyolorszagban

A fiesta képekben:

Címkék: király felvonulás január granada menet

A bejegyzés trackback címe:

https://12uvas.blog.hu/api/trackback/id/tr755721510

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Granada ¿Qué? - Granada ¿Qué? - Granada ¿Qué? 2014.01.08. 14:33:50

A mai nap Granadába látogatunk, a reconquista utolsó állomására ahol a Katolikus Királyok pontot tettek a mór uralom végére Spanyolországban. 1492. január 2-án a spanyolok bevonultak az Alhambra várába, Boabdil -  Granada utolsó mór királya -...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.